Joulutervehdys: Clement Ader, Eole I -höyrylentolaite

Korvatunturin kellariarkistoista löytyi Suomen suurruhtinaskunnan aikainen vanha joulupukin kirjoittama kirje 19. vuosisadan lopulta. Liitteenä oli oheinen piirustus Eole I –lentolaitteesta, joka oli varustettu höyrymoottorilla. Ranskalainen insinööri ja keksijä Clement Ader oli suorittanut sillä lentokokeiluja, jolloin tarinoiden mukaan pyörät jopa mahdollisesti saattoivat irrota maan pinnasta.
Joulupukki oli saanut Ranskasta suositukset ja tarjouksen hankkia näitä uusia vekottimia tonttujen käyttöön, mutta kirjeessään ruotsalaiselle tutkimusretkeilijälle, Salomon Andrélle hän kirjoittaa :


. . . tällaisilla mainoksilla mukamas pääsemme valloittamaan ilman ! Mokomilla haihatuksilla ei ole mitään tulevaisuutta ! Me tarvitsemme Lappiin ilmapurjehdusta varten toimivia kulkupelejä, joilla voimme etsiä ja tähystää tulipaloja, eksyneitä vaeltajia ja kadoksiin joutuneita porotokkia, ja sen minä vain totean, että ilmaa painavammilla, lintumaisilla laitteilla ei koskaan päästä pilvien tasolle, saatikka matkustamaan pitkiä reittejä, millä meidän pitäisi lisäksi helpottaa porojen ponnisteluja jouluaaton ruuhkailtana niin, että haaveet lentomatkustamisen ihanuudesta voi heittää romukoppaan ! Ainoa oikea keino ilmailla kunnollisesti on käyttää ilmaa keveämpiä ilmapalloja tai dirigiblejä. Sen takia olisinkin kiinnostunut hankkimaan samanlaisen Örnen –ilmapallon, jollaisella aiotte matkustaa pohjoisnavalle . . .

Korvatunturilla 1897, Kunnioittavasti teidän, Joulupukki,

Hyvää Joulua ja menestystä vuodelle 2024!
Suomen Lentopelastusseura ry

. . . ja Petteri