Viranomaisille

Näillä sivuilla esitellään Lentopelastusseuran toiminnan perusasiat viranomaisen näkökulmasta.

Tärkeimmät tiedot on koottu tälle etusivulle, mutta vasemman reunan valikosta saa syvemmälle menevää perustietoa.

HÄLYTYSNUMERO

020 728 9500 (24/7)

Lentopelastusseuran valmiuspäivystäjä ottaa tehtävän vastaan ja hälyttää sopivimmat hälytysryhmät.

Suomen Lentopelastusseura on yksi Vapepan koordinaatiojärjestöistä ja vastaa sen kaikista ilmatoiminnoista.

Ylläolevasta numerosta saat ilma-aluksen ja koulutetun miehistön avuksi poliisin tai pelastustoimen tehtäviin. Etsintälentojen vasteajaksi on sovittu kaksi tuntia, vapaaehtoisuus luonnollisesti huomioiden. Etsintälentokone ja helikopteri eivät sulje toisiaan pois, vaan lentäjät pystyvät porrastamaan ilma-alukset keskenään.

Lentokoneen lisäksi seuran ilma-alusvalikoimaan ovat tulleet mukaan kauko-ohjatut ilma-alukset (RPAS) ja moottoroidut varjoliitimet (MOVA).

Ensimmäiset RPAS-hälytysryhmät on perustettu vuoden 2017 lopulla Tampereelle ja Riihimäelle, nyt niitä löytyy lisäksi Hyvinkäältä, Helsingistä, Jyväskylästä, Kuopiosta, Viitasaarelta ja Oulusta. Lisää tulee vähitellen.

Ensimmäiset MOVA-hälytysryhmät perustettiin vuoden 2019 alussa. MOVA-lentopelastajia on tällä hetkellä 22 eri puolilla Suomea, pohjoisimmat Kalajoella ja Kiuruvedellä.

Lentokoneet toimivat lentopaikoilta SLPS:n valmiuspäivystäjän johtamina, RPAS- ja MOVA -ryhmät saapuvat johtopaikalle (tai vastaavalle) ajoneuvoilla, ja saavat tehtävänsä johtavalta viranomaiselta. Tehtävää johtava viranomainen voi niin halutessaan “alistaa” paikalle saapuvat RPAS- ja MOVA -ryhmät operaatiossa mahdollisesti toimivan Vapepajohtajan alaisuuteen.

Poliisin ja vapaaehtoisjärjestöjen välisen sopimuksen mukaan kaikki kustannukset laskutetaan suoraan sisäministeriön etsintä- ja pelastuslentoihin osoitetusta määrärahasta.

Metsäpalovalvontasopimuksen tehneet tukikohdat lentävät metsäpalovalvontalennot sekä hätäkeskuksen hälyttämät savuhavaintojen tarkastuslennot.

Muihin pelastustoimen tehtäviin, kuten johtolennoille, hälytetään seuran tilannekeskuksen kautta sopivin hälytysryhmä. Seuran valmiuspäivystäjä hälyttää myös lentosammutuspäälliköt.

Lentopelastusseura kehittää mahdollisuutta lähettää tilanne- tai pelastustoiminnan johtajan avuksi ilmatoiminnan asiantuntijaksi johtopaikkayhteyshenkilö. Toistaiseksi tähän kelvollisia henkilöitä on vähän, mutta lisää koulutetaan vähitellen.