Toiminta

Suomen Lentopelastusseura SLPS ry on yksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) koordinaatiojärjestöistä, ja vastaa kaikista sen ilmatoiminnoista.

Toimintamme perustuu vapaaehtoiseen auttamishaluun ja laadukkaaseen koulutukseen. Korostamme osaamista, pätevyyttä ja turvallisuutta.

Lentopelastusseuran kivijalkana toimivat jäsenyhdistyksemme, erilaiset ilmailu- ja lentokerhot, sekä uusimpina miehittämättömien ilma-alusten käyttäjien ja moottorivarjoliitäjien yhdistykset, jotka tuottavat sekä ilma-alukset että miehistöt. Kaikkiaan miehistöjen jäseniä on koulutettu noin 700. Näistä tällä hetkellä kuutisensataa aktiivia päivystävät noin 50 hälytysryhmässä lentääkseen erilaisia viranomaisen pyytämiä etsintä- ja valvontalentoja. Tehtävistä löydät lisätietoja täältä. Jäsenyhdistyksiemme yhteystiedot puolestaan löytyvät täältä.

Lentokoneita (LEKO) hälytysryhmillä on käytettävissään yhteensä noin 30, ja niiden ylläpito sitoo huomattavan määrän jäsenyhdistystemme varoja. Toki niillä lennetään myös ihan tavallisia harrastelentoja.

Lentopelastusseuran valikoimasta löytyy myös mittava resurssi miehittämättömiä ilma-aluksia (UAS, Unmanned Aircraft System) sekä lentäjiä moottoroiduin liitimin (MOVA).

Vapaaehtoiset miehistöt, UAS-ryhmät ja varjoliitäjät ovat valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden. Viranomaisen pyytäessä apua hälytyksen tekee seuran valmiuspäivystäjä, joka myös vastaa yhteen valtakunnalliseen päivystyspuhelinnumeroon 24/7.

Kaikki tehtävät perustuvat poliisi- ja pelastusviranomaisten kanssa tehtyihin taustasopimuksiin, ja operatiiviset tehtävät aina viranomaisen tilaukseen. Näin ollen ne ovat Ilmailulain määritelmien mukaan valtion ilmailua.

Vastaavantasoisen valmiuden ylläpito viranomaisjärjestelyin vaatisi moninkertaisen rahoitus- ja työpanoksen.

Katso tästä Tussitaikurit Oyn YouTube-esittelyvideo Vapepasta.

KLIKKAA KUVAA SUURENTAAKSESI SITÄ