Valmiusalueharjoituksia ja Lentopelastajan perehdytyskursseja

Suomen Lentopelastusseurassa ollaan pitkän koronasta aiheutuneen taon jälkeen päästy järjestämään valmiusalueharjoituksia ympäri Suomen. Syksyn harjoitussumaa ovat rytmittäneet tähänastiset valmiusalueharjoitukset ja Lentopelastajan perehdytyskurssit Savossa, Kainuussa, Lapissa ja Pohjanmaalla.

Menneenä viikonloppuna Kauhavalla vanhan Lentosotakoulun miljöössä järjestettiin Pohjanmaa – Keski-Suomi valmiusalueen harjoitus, joka toteutettiin samanaikaisesti osana Naisten Valmiusliiton NASTA FRISKI21 -harjoitusta. Mainitun valmiusalueen lentopelastajat osallistuivat harjoitukseen eri hälytysryhmistä. Harjoitukseen osallistui kolme lentokonehälytysryhmää, kaksi moottoroitua varjoliidintä (MOVA) sekä yksi miehittämätön ilma-alus (UAS) ryhmineen. Harjoituksen aikana lentomiehistöt harjaantuivat uuden tekniikan (tablettitietokone ja eri lentopelastuksessa käytettävät sovellukset), etsintämenetelmien, yhteistoiminnan ja lennon- sekä tehtävänvalmistelun käytännöissä ja käytössä.

Lentopalvelus sisälsi henkilöetsintää maastosta, valvontalennoille ominaisia opastus- ja kuvaustehtäviä sekä operaation johtopaikka- ja tilannekeskustoimintojen harjoittelua. Kaikkia eri ilma-aluksia (LEKO, MOVA, UAS) käytettiin niille soveltuviin tehtäviin, joiden käyttöä koordinoi harjoituksessa “Ilma 1” -johtaja.

Valmiusalueharjoituksen lisäksi Naisten Valmiusliiton kanssa hyvässä yhteistyössä järjestettiin Lentopelastajan perehdytyskurssi naisille. Kurssille osallistui liki 30-henkinen innokas ja motivoitunut naisporukka, joka tutustutettiin ilmailuun ja erityisesti lentopelastustoimintaan. Kurssi sisälsi teoriaopetusta, valmiusalueharjoituksen seuraamista sekä esittelylentoja. Lentopelastajan perehdytyskurssi on lentopelastajan ensimmäinen askel, missä pääsee tutustumaan Lentopelastusseuran toimintaan. Kurssin jälkeen osallistujalla on hyvät mahdollisuudet kouluttautua kelpoisuuteen johtavalla lentoetsijän peruskurssilla osaksi operatiivista miehistöä.

Kiitokset hyvästä Kauhavan harjoituksesta sekä muista tähänastisista valmiusalueharjoituksista!

SAR KAINUU21 -harjoitus Kajaanin lentoasemalla osana MPK:n NUUSA21 -harjoitusta

UAS:n tekemä havainto etsittävästä kohteesta Kauhavalla

MOVA Lentopelastaja tositoimissa