KORONAPÄIVITYS 14.9.2021

Koronaviruksen torjunta jatkuu, koulutuksessa ja harjoittelussa käytetään tilanteenmukaista tarkastelua.

Sairaanhoitopiirit määrittävät toistaiseksi toimintatasonsa kolmella eri vaiheella. Nämä ovat perusvaihe, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Vaiheiden määrittelyssä on useita eri kriteerejä, joten päätöksessä käytetään asiantuntijaharkintaa. Rajoituksia lisätään tai vähennetään vaiheen mukaan. Myös yksittäiset kunnat voivat nostaa tai laskea vaihettaan ympäristöstä riippumatta. Rokotuskattavuuden kasvaessa riittäväksi vaiheiden määrittelystä siirryttäneen paikallisiin rajoituksiin.

Korona ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, ja SLPS:n toiminnassa käytetään edelleen ja laajamittaisesti perussuojaustoimia, maskeja, käsien pesua, ysköshygieniaa ja pintojen desinfiointia.

Helpommin leviävien virusmuunnosten leviämisen takia ajoneuvoissa ja lentokoneissa suositellaan käytettäväksi kasvomaskia, ja mikäli ympäristössä on suuri altistumisvaara, niitä on käytettävä.

Tilaisuuksia ja tapahtumia, jossa käytetään kovaa ääntä, hengästytään, lauletaan tms. suuremmalla joukolla on syytä välttää.

Tartuttavuuden huippu ajoittuu oireiden alkamiseen plus miinus joitakin päiviä, voit siis tartuttaa olematta itse vielä oireinen.

Kaikessa Lentopelastusseuran toiminnassa jokainen osallistuja on vastuussa omasta terveydestään, ja samalla myös muiden terveydestä. Koulutukseen tai harjoituksiin ei saa osallistua, mikäli tuntee itsensä vähänkin sairaaksi, tai jos epäilee altistumista.

Tiivistelmä SLPS:n toiminnasta:

  • vaiheesta riippumatta mihinkään tapahtumaan tai operatiiviseen toimintaan ei pidä osallistua, mikäli on hengityselin- tai muita koronaan viittaavia oireita
  • operatiivinen toiminta pidetään yllä, ellei toisin ilmoiteta, oireisena tai riskiryhmiin kuuluvana ei saa osallistua
  • kaikissa tapahtumissa noudatetaan hygieniaohjeistusta (2 m turvavälit, käsidesi ja käsien pesu, yskimis- ja aivasteluhygienia, ei huutamista, laulamista, kovaäänistä puhumista jne.)
  • perusvaiheessa tapahtumia voidaan järjestää ilman osanottajarajoituksia em. hygieniaohjeet huomioiden
  • kiihtymis- ja leviämisvaiheissa tapahtumien turvallisuus ja järjestämisen järkevyys on harkittava erikseen, lisäksi on käytettävä suojaustoimia
  • mikäli mahdollista, esimerkiksi “miehistökuplista” on huolehdittava, eli lentokoneessa yhdessä toimiva miehistö toimii ryhmässä, eikä ryhmien henkilöstöä sekoiteta keskenään
  • leviämisvaiheessa SLPS:n koulutus- ja harjoitustapahtumien järjestämisestä tekevät päätöksen ao. sektorijohtajat eli koulutus- ja valmiuspäällikkö

Valmius- ja hälytysryhmän johtajalla (tai vastaavalla) on oikeus siirtää oman ryhmänsä maa- ja lentokoulutustapahtumat sekä harjoitukset tulevaisuuteen.