NASTA Ilmattaren lentopelastajan perehdytyskurssi keräsi jälleen innostuneen osallistujajoukon

Lentopelastajan perehdytyskurssilaiset.

Teksti ja kuvat: Laura Alatalo

Naisten Valmiusliiton ja MPK:n yhteistyössä toteutettu NASTA Ilimatar 2024- harjoitus pyörähti läpi syyskuun lopussa Rissalan ja Toivalan alueella. Harjoitus koostui erilaisista kursseista, joille osallistui huima määrä naisia ympäri Suomen oppimaan uusia tietoja ja taitoja kriisi- ja poikkeusolojen varalle. Harjoituksessa korostui varautumisen näkökulma, ja tämä näkyi myös ’’Lentopelastajan perehdytyskurssilla’’. Kyseinen kurssi toteutettiin yhteistyössä Suomen Lentopelastusseuran kanssa.

Kurssilaisten joukko vietti intensiivisen viikonlopun perehtyen lentopelastuksen saloihin aina teoriasta käytännön harjoitteisiin saakka. Kurssilaiset pääsivät tutustumaan lentopelastukseen ihmisen näkökulman lisäksi lentokoneen, dronen sekä moottoroidun liitimen näkökulmasta. Kurssilaiset kuuntelivat mielenkiintoisia luentoja, vierailivat lentoaseman lennonjohdossa ja huollossa sekä Kuopion Lentäjien tiloissa. Kurssilaiset pääsivät vierailujen aikana seuraamaan lennonjohtajan työtä, testaamaan huollon sammutuslaitteistoja sekä suorittamaan henkilön etsinnän yläilmoista käsin Kuopion Lentäjien lennättäessä heitä harjoituslennoin Rissalan yllä.

Yksi kurssin kouluttajista oli Seppo Koivisto, Suomen Lentopelastusseura ry:n kunniajäsen. Koivistolla itsellään on runsaasti kokemusta lentämisestä sekä lentopelastuksesta. Hänen kokemuksensa kertovat tarinaa siitä, kuinka tärkeä rooli lentopelastuksella onkaan pelastustehtävän luonteesta riippumatta. Lentämällä voidaan nähdä ja havaita sellaisia asioita, joita maasta käsin ei kyettäisi näkemään. Koiviston mukaan olisikin tärkeää, että lentopelastuksen asema kyettäisiin säilyttämään, ja vapaaehtoisissa piilevä aktiivinen voimavara tunnistettaisiin myös viranomaisten keskuudessa.

Kurssilaisille Seppo Koivisto tahtoi korostaa lentopelastuksen merkitystä kokonaisturvallisuuden näkökulmasta, ja rohkaisi kurssilaisia hakeutumaan vapaaehtoiseksi lentopelastukseen. Kouluttautuminen kannattaa aina, ja se on tärkeää kurssista riippumatta. Koivisto toivoikin, että kurssilaiset levittäisivät sanomaa lentopelastuksesta, ja kannusti heitä rekrytoimaan myös lähipiiristään vapaaehtoisia mukaan lentopelastuksen kursseille, mikäli kiinnostusta heräisi.

’’Koskaan ei ole turhaa kouluttautua eikä turhaa pelastustehtävää ole, vaikka onnistumista ei tulisikaan’’, toteaa Koivisto.  

Strategiatyöpaja: Yhteistyötä ja tulevaisuuden suunnittelua

Lentopelastusseura The Council of the Baltic Sea States vierailulla.

Suomen Lentopelastusseura järjesti 13.-15.9. strategiatyöpajan laivalla. Tapahtuma kokosi yhteen seuran jäseniä sekä seuran hallituksen ja valtuuston jäseniä kehittämään ja suuntaamaan tulevaisuuden strategiaa.

Aloitus ja ensimmäiset askeleet

Työpaja alkoi perjantaina hallituksen kokouksella. Kokouksen jälkeen siirryttiin strategiatyön ensimmäiseen osioon, jossa osallistujat pohtivat Lentopelastusseuran tarpeellisuutta ja tulevaisuuden suuntaviivoja. Iltapäivän aikana työskentely eteni ryhmäpohdintojen ja keskustelujen kautta. Taukojen ja välipalojen siivittämänä työ jatkui aina iltaan asti, jolloin nautittiin yhteinen illallinen laivan buffet-ravintolassa.

Syventävää työskentelyä ja verkostoitumista

Lauantaiaamu alkoi vierailulla Itämeren valtioiden neuvostossa (The Council of the Baltic Sea States eli CBSS). Vierailun aikana tutustuttiin neuvoston toimintaan ja keskusteltiin alueellisesta yhteistyöstä. Iltapäivällä palattiin laivalle jatkamaan strategiatyötä, jossa keskityttiin muun muassa seuran mission, arvojen ja vision kirkastamiseen.

Päätös ja uudet suunnitelmat

Sunnuntaiaamuna laiva saapui satamaan niin aikaisin, että sille päivälle ei ollut suunniteltu ohjelmaa. Työpajassa aika tuntui loppuvan kesken, kuten usein käy, mutta strategiasuunnitelman edistämisessä saavutettiin silti merkittäviä tuloksia. Osallistujat lähtivät kotiin inspiroituneina työntäyteisen viikonlopun jälkeen.

Strategian päivitys ei kuitenkaan pääty tähän, vaan Suomen Lentopelastusseurassa työtä jatketaan aktiivisesti tulevien kuukausien aikana. Varmistamme, että suunnitelmat pysyvät ajan tasalla ja vastaavat jatkuvasti muuttuvia tarpeita. Näin varmistamme, että toimintamme säilyy tehokkaana ja vaikuttavana myös tulevaisuudessa.

Viikonloppuna järjestettiin SAR Etelä valmiusalueharjoitus

Harjoituksen kokoonpano yhteiskuvassa.

Suomen Lentopelastusseura järjesti 30.8.-1.9.2024 Hyvinkäällä SAR Etelä 2024 -valmiusalueharjoituksen. Tapahtuma kokosi yhteen eteläisen Suomen ilma-alus- ja UAS-toimijat sekä MOVA-henkilöstön, jotka harjoittelivat tiiviisti kolmen päivän ajan. Harjoituksen johtajana toimi valmiuspäällikkö Arto Kupiainen, ja paikallisena tukena oli hälytysryhmä LEKO 640 Hyvinkäältä. Erityinen kiitos kuuluu Jukolan Piloteille harjoituksen tukemisesta ja tilojen järjestämisestä.

Harjoitukseen osallistui LEKO-hälytysryhmiä Pirkkalasta, Eurasta, Immolasta, Lappeenrannasta ja Hyvinkäältä. Lisäksi mukana oli kaksi MOVA-ryhmää Nokialta ja Helsingistä sekä kaksi UAS-ryhmää Hangosta ja Tampereelta.

Perjantaina osallistujat saapuivat Hyvinkään lentopaikalle, missä illan ohjelmaan kuului alkubriefing ja harjoituksessa lennettävien tehtävien esittely. Lisäksi kerrattiin tehtävien suorittamisen kaari sekä käytettävät laitteet ja sovellukset.

Lauantaiaamuna ei heti päästy lentämään synkän ilman vuoksi, joten aamupäivä hyödynnettiin syventymällä Secappin ja Mapitaren harjoitteluun. Sään parantuessa päivän aikana päästiin suorittamaan yksi-kaksi lentokierrosta, joissa harjoiteltiin erilaisia pelastus- ja valvontatehtäviä.

Sunnuntaina harjoitus jatkui, mutta huonon sään vuoksi lentotoiminta keskeytettiin ensimmäisen kierroksen jälkeen. Sen sijaan osallistujat pääsivät tutustumaan Jukolan Pilottien uuteen lentokonehalliin ja harjoittelivat etsintää simuloimalla lentämistä Mapitare-karttasovelluksella. Harjoitus päätettiin iltapäivällä loppupuheenvuoroihin ja palautekeskusteluihin.

Harjoitus tarjosi osallistujille arvokasta oppia ja antoi ohjeistusta, miten toimia erilaisissa estintätilanteissa ja parantaen valmiutta kohdata tulevia haasteita eteläisessä Suomessa. Kiitos kaikille mukana olleille!

Alla päivien kuvasatoa. Kuvat ottanut Raakel Saarinen.

Osallistu koulutussuunnittelun avaukseen vuodelle 2025

Koristekuva.

On aika aloittaa koulutuksien suunnittelu ensi vuodelle!

Aloitamme vuoden 2025 koulutuksen suunnittelun Teams-kokouksena. Tapahtuma on suunnattu erityisesti LEKO-hälytysryhmien vastuuhenkilöille ja kouluttajille, mutta kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan. Kokouksessa käydään läpi perustiedot tulevan vuoden koulutuksen järjestelyistä.

Ajankohta:
Torstaina 5.9.2024 klo 18.00 – 19.00

Missä?:
Team-kokous. Linkki koulutussuunnittelun avaukseen lähetetään osallistujille sähköpostiin.

Ilmoittautuminen:
Ilmoittaudu mukaan koulutussuunnittelun avaukseen